11 Φεβ 2009

Γυναίκες Οδηγοί vs Άνδρες Οδηγοί

Ας αρχίσουμε από ένα βασικό ερώτημα που έχει αποτελέσει αιτία διαμάχης μεταξύ των δύο φύλων και για την υποστήριξη της κάθε άποψης έχουν χυθεί «τόνοι μελάνι»: είναι οι άνδρες εκ φύσεως καλύτεροι οδηγοί από τις γυναίκες; Οι περισσότεροι άνδρες πιστεύουν ακράδαντα ότι έχουν γεννηθεί με την ικανότητα οδήγησης. Όπως εισέρχονται, δηλαδή, σε αυτόν τον κόσμο φέρουν έκαστος και το πιστοποιητικό καλύτερου οδηγού. Και μάλιστα όχι μόνο το πιστεύουν, αλλά ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι «οι γυναίκες δεν το ‘χουν». Αν ασπαστούμε, όμως, την άποψη του Καρτέσιου ότι όλα τα παιδιά γεννιούνται tabula rasa, δεν μπορούμε παρά να απορρίψουμε αρχικά το ανωτέρω αξίωμα ως απλουστευτικό και αβάσιμο.

Δε λέω, η πλειοψηφία του ανδρικού πληθυσμού από μικρή ηλικία μαθαίνει να ζει για τις ρόδες και το τιμόνι. Τα αυτοκινητάκια γίνονται τηλεκατευθυνόμενα, το ποδήλατο μετεξελίσσεται μηχανάκι. Πριν ακόμη πιάσουν τα 10 ανυπομονούν να ενηλικιωθούν για να αποκτήσουν το πολυπόθητο δίπλωμα. Όχι πως η συμπλήρωση του ηλικιακού ορίου αποτελεί απαραίτητο ανασταλτικό παράγοντα για να μάθουν να οδηγούν. Χαρακτηριστική μου έχει μείνει η αφήγηση ενός ατόμου του ευρύτερου οικογενειακού μου περιβάλλοντος που ένα χρόνο και, πριν να κλείσει τα 18, είχε πάρει το κάμπριο του μπαμπά, είχε φορτώσει και άλλους τρεις μέσα και «έκοβε τις στροφές» στο Σούνιο. Τον συγκεκριμένο μάλιστα τον είχε σταματήσει η τροχαία, η οποία, όμως, περιορίστηκε σε επίπληξη, χωρίς καν να ζητήσει ταυτότητα (!!).

Καθίσταται, επομένως, σαφές ότι οι άνδρες προετοιμάζονται χρόνια για την οδήγηση. Έχουν «προϋπηρεσία» όταν αποκτούν το δίπλωμα. Μπροστά σε αυτό τι να φτουρίσω εγώ που αρκέστηκα στα 15 δίωρα –έκανα δέκα ώρες παραπάνω, έτσι να μου βρίσκονται. Σε αυτό πάντως που μπορώ να καταλήξω μετά από κάποιες "ώρες πτήσης" είναι ότι πράγματι οι γυναίκες κάνουν περισσότερες μαλακίες από τους άνδρες. Τις περισσότερες φορές όμως αυτές συνοδεύονται από τα παραδοσιακά πια φάσκελα και τις κλασικές εκφράσεις «κότα», «χήνα» και κάθε άλλο εύκαιρο πουλερικό, ενώ σπάνια αυτές οδηγούν σε αυτοκινητιστικά ατυχήματα. Ακριβώς διαφορετική εικόνα επικρατεί στους άνδρες, οι οποίοι άπαξ και την κάνουν τη μαλακία, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα την πληρώσουν αδρά στο πλησιέστερο συνεργείο, ή σε χειρότερη περίπτωση θα καταλήξουν στο νοσοκομείο. Τώρα αν το φυσάνε θα προτιμήσουν την αντιπροσωπία, γιατί «πώς να το κάνουμε ρε παιδί μου, στο δικό μου αυτοκίνητο μόνο γνήσια ανταλλακτικά μπαίνουν, αλλιώς δε θα μου δουλεύει το σύστημα στο 100%».

Σε κάθε περίπτωση θα έρθω να συμφωνήσω στο ότι οι γυναίκες δεν είναι τόσο καλές οδηγοί όσο οι άνδρες. Δεν μπορώ, όμως, να δεχθώ ότι σε αυτό διαδραματίζει τον οποιονδήποτε ρόλο η φύση. Απλά από μικρές καθόμαστε και ακούμε πόσο άχρηστες οδηγοί είναι οι γυναίκες. Το ακούμε τόσο συχνά που το εσωτερικεύουμε και φροντίζουμε να το διαιωνίσουμε.

Για αυτό κυρίες μου μη μασάτε! Απλά αρχίστε να χρησιμοποιείται λίγο τους καθρέφτες. Τρεις υπάρχουν, ζωή να ‘χουν, αξιοποιήστε τους! Όσες είστε μανάδες φροντίστε μαζί με τα αγοράκια σας να γαλουχήσετε και τα κοριτσάκια σας στη μελλοντική οδήγηση. Καλές οι Barbie, αλλά μην τα περιορίζετε. Τέλος, όποιον άνδρα πετύχω να φωνάζει σε γυναίκα οδηγό «άντε μωρή πλύνε κανά πιάτο», σας μιλάω ειλικρινά δε θα μου γλιτώσει, από μένα θα το βρει!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου