10 Σεπ 2009

Έχω εξεταστική!

Η φράση «έχω εξεταστική» είναι αρκετή για να σε ξεπλέξει από κάθε ανεπιθύμητη κατάσταση. Με δύο μόνο λέξεις, κάθε συζήτηση τελειώνει, κάθε απαίτηση μένει δικαιολογημένα ανεκπλήρωτη. Και δεν μπορεί να σου πει και κανένας τίποτα –γιατί απλά εσύ «έχεις εξεταστική». Ενώ όμως εγώ έχω αυτή την εκπληκτική πασπαρτού και μπαλαντέρ ταυτόχρονα δικαιολογία, δε με αφήνουν να αγιάσω! Πραγματικά έχω όλη την καλή διάθεση, αλλά εκείνοι εκεί! Με πολιορκούν με τέτοιες πληροφορίες που όσο σθένος και να θέλω να επιδείξω δεν μπορώ παρά να προβώ σε άμεσο σχολιασμό των όσων μαθαίνω. Επειδή όμως έχω και εξεταστική λέω να περιοριστώ σε τρία -προσωποκεντρικά- γεγονότα της τρέχουσας επικαιρότητας. Το πρώτο και το τρίτο έχουν σχέση με τον Γ. Καρατζαφέρη και το κόμμα του το ΛΑ΄.Ο.Σ –με τον τόνο στην πρώτη συλλαβή, γιατί δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν, στο δικό μου blog τουλάχιστον, να σφετεριστεί μία τόσο ισχυρή εννοιολογικά και σημειολογικά λέξη. Ενώ το δεύτερο με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο νομό Σερρών. Και ξεκινώ:

1. Θα είναι ο Ψινάκης υποψήφιος με το ΛΑ.Ο.Σ στην Β΄ Αθηνών; Το ερώτημα αυτό πλανήθηκε σε όλες τις μεσημεριανές εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων για σχεδόν μία εβδομάδα. Κι ύστερα λένε ότι ο Καρατζαφέρης δίνει στο ταμείο φτώχειας τα προοριζόμενα για διαφημιστικό χρόνο χρήματα. Λογικό. Όταν έχει τσάμπα διαφημιστικό χρόνο ποιος ο λόγος να γίνεις φορτικός; Τελικά το σήριαλ τελείωσε άδοξα σήμερα. Μεταξύ μας πολύ θα ήθελα να τον δω στα έδρανα της βουλής τον Ψινάκη να λέει την άποψή του για κάποιο θέμα της ημερήσιας διάταξης. Αλλά δεν απογοητεύομαι. Ούτε ανησυχώ. Θα χωνέψει την ιδέα, γιατί το πεπτικό σύστημα κάθε ανθρώπου χρειάζεται το χρόνο του όταν αντιμετωπίζει μία τέτοια πρόταση, και μπορεί να τον δούμε στο επόμενο ραντεβού μας με την κάλπη το πολύ σε τέσσερα χρόνια –ας ελπίσουμε βέβαια, αν το αποφασίσει, να κάνει σωστή επιλογή συνδυασμού…

2. Ο Αχιλλέας Καραμανλής θα είναι –ξανά– υποψήφιος στο νομό Σερρών. Γιατί δεν μπορεί σε μία χώρα που η οικογενειοκρατία καλά κρατεί να μην υπάρχει υποψήφιος βουλευτής εξ αίματος συγγενής του «εθνάρχη» στον τόπο καταγωγής του. Μέχρι εδώ ουδέν μεμπτόν. Έλα όμως που σήμερα πληροφορούμαι ότι όσες φορές έχει κατέλθει στο στίβο της πολιτικής ο εν λόγω κύριος, του οποίου η βασική ιδιότητα είναι η αδερφική, έχει φροντίσει να βρίσκεται πάντα το όνομά του πρώτο στο ψηφοδέλτιο. Αλλά επειδή το αλφάβητο δεν του πέφτει και ιδιαίτερα βολικό, φροντίζει να απορρίπτονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι βουλευτές. Όσοι έχουν την ατυχία να θέλουν να πολιτευτούν στο νομό Σερρών με την Νέα Δημοκρατία και το όνομά τους αρχίζει από Α έως ΚΑΡΑΛ έχουν τρεις επιλογές: α) να περιοριστούν στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης β) να μετοικήσουν ή γ) να αλλάξουν κόμμα. Ανεξάρτητα πάντως από την αστεία πλευρά του θέματος, η μέθοδος Αχιλλέα Καραμανλή έχει αποτέλεσμα. Στη σταυροδοσία είναι πρώτος και μάλιστα με διπλάσιους –κυριολεκτικά– σταυρούς από το δεύτερο. Γιατί όπως και να το κάνεις, όταν πάει ο Σερραίος να ψηφίσει και βλέπει πρώτο όνομα ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ δεν μπορεί παρά να σταυρώσει. Και χωρίς να το θέλει ακόμη. Πάει το χέρι από μόνο του.

3. Μπορεί ο Ψινάκης να μην έκατσε, αλλά αντίθετα ο τέως αρχηγός της ΕΥΠ δεν μπορούσε να αρνηθεί την πρόταση του Καρατζαφέρη και τελικά τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας. Μα πώς δύνασαι να αρνηθείς τέτοια πρόταση; Δεν μπορείς παρά να υποκύψεις. Και ο κος Κοραντής υπέκυψε. Μαζί του βέβαια κατέρρευσαν ως σαν πύργος από τραπουλόχαρτα και οι όποιες –φρούδες όπως αποδείχθηκε– ελπίδες του ελληνικού λαού για μυστικές υπηρεσίες στην Ελλάδα. Γιατί, όπως εύλογα υποθέτει κάποιος, οι κύριοι Καρατζαφέρης και Κοραντής δεν έγιναν φίλοι το τελευταίο δεκαήμερο. Όλο και κάποια επαφή θα προϋπήρχε, από τότε ακόμη που καθόταν στην καρέκλα του αρχηγού της ΕΥΠ. Και στο σημείο αυτό δεν μπορώ παρά να έρθω –με 70 χρόνια καθυστέρηση– να συμφωνήσω με τον Churchill όταν έλεγε ότι «δύο λαοί δεν μπορούν με τίποτα να διατηρήσουν μυστικές υπηρεσίες, οι Κινέζοι και οι Έλληνες, οι πρώτοι γιατί δεν μιλάει κανένας σε κανέναν, και οι δεύτεροι γιατί μιλάνε όλοι σε όλους».

Στο σημείο αυτό λέω να σας αφήσω και να ξαναχωθώ –μετά το ευχάριστο αυτό διάλειμμα– στα βιβλία μου. Άλλωστε, χωρίς να θέλω να επαναλαμβάνομαι, έχω και εξεταστική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου